LITTLE JUNIOR PARKER Ride With Me Baby – The Singles 1952–1961

LITTLE JUNIOR PARKER

Ride With Me Baby – The Singles 1952–1961 Fantastic Voyage FVDD 138 (74 min + 71 min 2 cd)

För att vara så stor och erkänd inom bluesen som Little Junior Parker är det märkligt hur få bluesdiggare det är som nämner honom som en favoritartist. Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Elmore James, Little Walter, Sonny Boy I och II, Kingarna Albert, B.B. och Freddie, Robert Johnson, John Lee Hooker, Jimmy Reed och alla de andra bluesgiganterna nämns ofta, men Little Junior Parker… nej, det är sällan man hör honom nämnas som en favorit. Kanske det har att göra med att han stilmässigt hamnat lite ”mellan stolarna”. En bluesartist som spelar Sonny Boy-inspirerat munspel, sjunger med en röst som påminner om en blandning av Bobby ” Blue” Bland och en blues shouter och som backas upp av en blåssektion är på både gott och ont onekligen udda inom bluesvärlden. Mest gott, om jag ska gå efter eget tyckande. Kombinationen av den ibland udda instrumenteringen och Parkers stilmässiga blandning mellan down home blues, R&B och soulinfluerad blues gör honom verkligen till en intressant och lite nyskapande artist i mina ögon.

 Ride With Me Baby – The Singles 1952–1961 består av samtliga singlar som Little Junior Parker släppte på skivbolagen Modern, Sun och Duke under denna period. Själv tycker jag att en utgåva med samtliga hans singlar på Duke under den period (1953–1966) han låg på bolaget hade varit ännu intressantare och mer logisk, men då hade nog plattan fått utökats till en trippel-cd för att få plats med de 12 singlar som spelades in 1962–1966. Min fundering här ska emellertid inte förringa denna utgåva, den är nämligen fantastisk på alla plan. Musikaliskt sett gjorde Parker några av sina bästa och mest framgångsrika inspelningar tidigt i sin skivkarriär då han spelade in singlarna Feelin’ Good / Fussin’ And Fightin’ Blues och Love My Baby / Mystery Train på Sun 1953. Merparten av låtarna på den här dubbel-cd: n kommer självfallet från Parkers tidiga Duke-period. I Wanna Ramble, Mother-In-Law Blues, Next Time You See Me och Driving Wheel är några exempel på kända låtar som han spelade in under denna period. Det mesta håller hög klass men det finns också några bagateller i form av noveltylåtar från slutet av 50-talet och början av 60-talet som inte tillför något till hans storhet.

 

Utöver den fina musiken som finns på denna dubbel-cd kan skivköparna också glädjas åt det intressanta texthäftet med bra information, fina bilder samt diskografiska uppgifter. Det är i alla avseenden en högklassig produkt som Fantastic Voyage har åstadkommit.

 

Fantastic Voyage bjuder helt enkelt på en fantastisk resa med Little Junior Parker och hans musik.

 

Kjell Wikström