THE FABULOUS THUNDERBIRDS On the Verge

THE FABULOUS THUNDERBIRDS On The Verge Severn CD 0058 (46 min)

Under årens lopp har många musiker passerat revy i The Fabulous Thunderbirds sedan bandet bildades 1974. Sångaren och munspelaren Kim Wilson har dock under alla år funnits med som en centralfigur och stöttepelare i bandet. På Fabulous Thunderbirds nya platta On The Verge är det fortfarande Kim Wilson som står i centrum som sångare, munspelare och den som skrivit merparten av låtarna. Detta kan ses som en garant för hög kvalitet – och visst är också On The Verge en högklassig skiva. OnThe Verge har emellertid inte så stora likheter vare sig med T-birds tidiga plattor, som var synnerligen bluesbaserade, eller de plattor som kom lite senare på 80-talet som var mer rockorienterade och riktiga storsäljare. On The Verge är istället en platta som lutar kraftigt åt soulen, och då i första hand den tidiga 70-
talssoulen. Låten Got To Bring It With You har t.ex. ett typiskt Blax-Plosion-sound. That’s The Way We Roll är likaså en låt i samma stil. Många av låtarna på plattan låter som om de kunde ha varit skrivna av Isaac Hayes eller Curtis Mayfield, men faktum är att alla låtar är originallåtar. Vissa spår får mig också att känna vibbar av Geater Davis, även om Kim Wilsons röst inte påminner särskilt mycket om Davis röst. Förutom Wilsons fina sång och snygga men återhållna munspelande måste jag också framhålla Johnny Moellers läckra gitarrinpass
som lyfter många låtar.
Sammanfattningsvis är On The Verge en mycket bra soulinfluerad cd. Men förvänta er som sagt var inget rockös à la T-birds 80-talsplattor…
Kjell Wikström