Hans Theessink ”Jedermann Remixed The Soundtrack”

Sedan 1920 har teaterstycket ”Jedermann” framförts på trappan till Katedralen i Salzburg, med stora namn i rollerna. För att bara nämna några kända namn väljer jag Klaus Maria Brandauer, Curd Jurgens och Maximilian Schell. Nu har en TV-dokumentär gjorts om evenemanget och Hans T har fått möjligheten att sätta en musikalisk ram till det hela. Hans använder sig av dels egna låtar, men har gör också en rad coverversioner av bland annat artister som Tom Waits, Johnny Cash, Rolling Stones, Ray Charles och Curtis Mayfield.

Hur har det då blivit?  Jag tycker att han ror hem detta projekt suveränt bra. Hans bluesbaserade musik är perfekt i sammanhanget. Plattan omfattar 18 spår och det är mer än njutbart hela vägen. När halvakustisk blues och rootmusik framförs på detta sätt är den som allra bäst. Till sin hjälp har Theessink ett gäng österrikiska musiker men vi hör också vokalister som Bobby King och Terry Evans, kända från sitt samarbete med Ry Cooder.

För mig är detta en av höstens riktig stora överraskningar och en platta som jag kommer att återvända till hur mycket som helst. (Blue Groove BG-1920, 70 min)

Jimmy Johansson