THE MANNISH BOYS Double Dynamite

THE MANNISH BOYS

Double Dynamite

Delta Groove DGPCD153

(60 min + 55 min 2 cd)

Att The Mannish Boys är ett formidabelt band, det är nog de flesta bluesvänner helt eniga om. Detta musikkollektiv har nu en rad plattor bakom sig av mycket hög kvalitet, vilka har rönt stor uppskattning både hos blueskritiker och skivköpare. The Mannish Boys senaste platta, Double Dynamite, är en dubbel-cd där cd 1 benämns ”Atomic Blues” och cd 2 benämns ”Rhythm & Blues Explosion”. Lite förenklat kan man säga att cd 1 består av låtar i lite äldre, mer down home-betonad stil medan cd 2 består av lite modernare blues och rhythm & blues. Som vanligt har Finis Tasby en ledande roll som bandets sångare men på denna dubbel-cd sjunger faktiskt Sugaray Rayford på fler låtar än Tasby, och det är inte utan anledning. Rayford sjunger nämligen enormt bra – bättre än Tasby som ju själv är en mycket bra sångare men som kanske börjat tappa lite kraft i rösten. Det är nästan onödigt att påpeka att kompmusikerna på plattan gör ett hästjobb. Ett speciellt omnämnande vill jag ge gitarristen Kirk Fletcher – som f.ö. är fast medlem i bandet – som spelar så snyggt och smakfullt att man nästan får tårar i ögonen. Vilken gitarrist han är! Listan på gästartister som medverkar på plattan är verkligen respektingivande. James Harman, Mud Morganfield, Jackie Payne, Bob Corritore, Rod Piazza, Elvin Bishop, Kid Ramos, Junior Watson…  ja, jag behöver nog inte räkna upp fler för att ni ska förstå att samlingen musiker på Double Dynamite är något utöver det vanliga.

Någon nyskapande musik hittar man förstås inte på Double Dynamite, och det är inte heller meningen. Det man får här, och f.ö. alltid får av The Mannish Boys, är respektfulla men ändå fräscha versioner av gamla blues- och R&B-låtar. Av dubbel-cd:ns totalt 26 låtar är det endast You Dogged Me av Randy Chortkoff som är en originallåt, skriven av en bandmedlem. I övrigt bjuds vi på fina versioner av låtar som Death Letter, Mean Old World, Bricks In My Pillow, Bloody Tears och Mannish Boy på cd 1 och Born Under A Bad Sign, Drowning On Dry Land, Cold Sweat och You Don’t Love Me på cd 2, för att nu nämna några låtar.

The Mannish Boys bjuder inte på några stora överraskningar på sin nya platta Double Dynamite, men likväl på förbaskat fin musik.

Kjell Wikström