WOMEN IN BLUES / RITA ENGEDALEN & MARGIT BAKKEN Broken Soul Blues

WOMEN IN BLUES / RITA ENGEDALEN & MARGIT BAKKEN

Broken Soul Blues

Bluestown BTR 1028

(41 min)

Bakom namnet Women in Blues döljer sig de båda norska bluesartisterna Rita Engedalen och Margit Bakken. Rita Engedalen är ett välbekant namn för den svenska bluespubliken, och även för all del i övriga Europa efter sin vinst i European Blues Challenge tidigare i år (se Jefferson nr 172), medan Margit Bakken kanske är lite mer okänd. De båda har dock till och från spelat i nio år tillsammans som en duo och i Norge är de stora bluesprofiler. Broken Soul Blues är deras första skiva tillsammans under namnet Women in Blues.

Broken Soul Blues är en hyllningsplatta till alla de kvinnliga bluesartister som inspirerat Engedalen och Bakken. De båda tolkar låtar från tidiga bluesartister som Ida Cox, Elisabeth Cotton och Memphis Minnie till sentida efterföljare som Janis Joplin, Jessie Mae Hemphill och den norska bluesdrottningen Kristin Berglund, som så tragiskt gick bort i förtid 2006. Två låtar, This Train och Can’t No Grave Hold My Body Down, av den bluesiga gospelartisten Sister Rosetta Tharpe finns också med. Både Rita Engedalen och Margit Bakken sjunger på plattan, och gör det dessutom riktigt bra båda två, och spelar dessutom olika instrument – i Engedalens fall akustik gitarr och munspel och i Bakkens fall akustik gitarr, gitarrbanjo och mandolin. En nyckelperson på plattan är också gitarristen Morten Omlid, som också varit med och producerat cd:n tillsammans med Engedalen och Bakken.

Allt på skivan är inte ren blues men det finns helt klart en blå botten i alla låtar. Några låtar går mer åt americana-hållet men både Engedalen och Bakken klarar av detta material minst lika bra som det bluesigare materialet. En reflektion som jag gjort när jag lyssnat på skivan är frågan om vi har några svenska kvinnliga bluesartister som skulle kunna göra en så här bra skiva tillsammans. Vi har förstås Louise Hoffsten som säkert skulle kunna ta sig an ett liknande material på ett mycket bra sätt, men vem skulle kunna vara hennes partner nu när inte Jenny Bohman längre finns kvar bland oss…?

Rita Engedalen och Margit Bakken visar upp en imponerande kvinnlig blues power med Broken Soul Blues.

Kjell Wikström